Începând de la imaginea exterioară a clădirii Muzeul de Artă și aspectul mai aparte față de restul clădirilor din apropiere, ți se indică faptul că este ceva special acolo care te cheamă să-i faci o vizită.
Clădirea a fost construită în anul 1902 în stil neobaroc și cuprinde șase săli de expoziție. Muzeul deține o galerie națională de pictură și sculptură și o expoziție de artă decorativă. Galeria cuprinde și multe opere sau piese de artă făcute de anonimi dar și multe lucrări cu autori consacrați. Pentru cei curioși sunt expuse opere foarte populare create de Nicolae Grigorescu (a doua colecție din țară), Ion Andreescu și mulți alții. Sculpturi semnate de Paul Dubois, Dimitrie Paciurea sau alți sculptori foarte populari.
De asemenea Muzeul de Artă din Brașov este foarte activ când vorbim de organizarea unor expoziții naționale sau internaționale mai ales în ultimii ani. Printre expozițiile foarte cunoscute se numără cele ale artiștilor precum: Slavador Dali, Francisco de Goya sau Max Ernst. În total patrimoniul muzeului cuprinde mai mult de 4500 de bunuri, pictură sevalet, grafică, sculpturi, artă decorativă, icoane, tapiserie, covoare orientale și multe altele.
Muzeul se află pe Bulevardul Eroilor, numărul 21 lângă Hotel Capitol. Deși clădirea este construită în anul 1902 abia în anul 1949 devine secție a Muzeului Regional al Regiunii Stalin. În anii 1969- 1970 este adaptată pentru a fi muzeu și rămâne așa până în prezent. După legea muzeelor și colecțiilor acesta este clasat ca fiind muzeu de importanță județeană.
Muzeul este deschis tuturor vizitatorilor. Programul este împărțit în funcție de anotimp.
Dacă îl vizitezi pe timp de iarna (în perioada 1 octombrie – 31 martie) programul este de marți până duminică de la ora 09 pana la 17, iar vara (de la 1 aprilie - la 3 septembrie) de marți până duminică de la ora 10 până la ora 18.
Prețul biletelor pentru a avea acces la expozițiile permanente dar și la cele temporare un adult trebuie sa scoată din buzunar 5 lei, pe când pensionarii jumătate iar elevi și studenții doar 1 leu.
Cei care doresc să facă poze, trebuie să scoată din buzunar 17 lei iar pentru filmări 30 lei. Muzeul beneficiază și de ghidaje interactive pentru o experiența culturală mai interesantă.
De asemenea se poate plăti un ghid care să vă arate și să explice mai detaliat totul cu 50 lei pentru un tur complet al muzeului. Aici grupurile de elevi și studenți primesc o reducere substanțială, ghidul fiind gratuit în acest caz. Pentru vizitatorii străini există ghid vorbitor de limba engleză iar preșul este același.
Pentru cei care vin pe jos, de la gara din Brașov cu autobuzul de pe linia 4 sau 37 se ajunge direct la muzeu.
Pasionații de artă trebuie să știe că muzeul publică mai multe cataloage care se pot comanda telefonic la numărul 0268 477 286 iar coletele sunt expediate printr-o firmă de curierat cu plata ramburs. Un astfel de catalog care cuprinde mai multe expoziții și costă 30 lei. De asemenea muzeul realizează mai multe campanii educaționale pentru copii, de exemplu “Prima mea vizita la muzeul de arta”, “Povestea unui tablou”, “Detectiv în arta”, “Puzzle cu opere de arta” sau “Linii, forme și culori” și multe altele, preturile fiind și mai mici sau unele din ele chiar gratuite.
La final vă invităm să vizitați acest muzeu deoarece experiența este una unica.
Sursă foto: Wikipedia