Turnul Negru este, la ora actuală, un obiectiv turistic de excepție al Brașovului. Alături de Turnul Alb, acesta era parte integrantă a lanțului de apărare folosit încă din secolul al XV-lea. Denumirea fortificației a venit ca urmare la incendiul din secolul al XVII-lea, în urma căruia zidurile s-au înnegrit. Locația oferă o panoramă deosebită a orașului, mulțumită înălțimii Turnului Negru care măsoară peste 11 metri.
Istoric și prezentare
Turnul Negru din Brașov a făcut parte din strategia de apărare a orașului, fiind special gândit pentru a identifica apropierea dușmanilor de zidurile orașului. La ora actuală, este recunoscut drept unul dintre cele patru turnuri de observație regăsite în interiorul Brașovului. Alături de ele, formează o fortificație independentă și puternică, având o înălțime de minim 11 metri.
Turnul Negru este localizat pe o stâncă a dealului Warthe. În trecut, acesta juca un rol important în apărarea zidurilor orașului, care erau situate la o distanță mai mică de 5 metri de stâncă. Ulterior, începând cu anul 1819, această trecere a beneficiat de o extindere în materie de suprafață.
Din punct de vedere arhitectural, Turnul Negru se întinde pe 50 metri pătrați. Doar zidurile sale au la bază 2 metri grosime, în timp ce interiorul beneficia de un sistem de legătură prin care se putea comunica direct cu Cetatea. Această strategie avea la bază un pod mobil, care putea fi lăsat până la Bastionul Fierarilor.
Procesul de construcție aferent fortificației a avut loc în secolul al XV-lea, în timpul în care a fost ridicat și Turnul Alb. Potrivit documentelor oficiale, anul în care turnul a fost pentru prima oară menționat este 1541. Din aspectul inițial au rămas destul de puține elemente, majoritatea dintre acestea fiind înlocuite ca rezultat al:
· 23 iulie 1559 – acoperișul a fost distrus de un trăsnet puternic;
· 1689 – zidurile s-au înnegrit ca urmare la un incendiu;
· 1696 – un alt trăsnet a afectat acoperișul;
· 4 iulie 1991 – o ploaie torențială a dus la prăbușirea zidului sudic.
Curiozități
Denumirea Turnului Negru vine ca urmare la incendiul devastator din 1689, când zidurile acestuia s-au înnegrit. Astăzi este un monument pitoresc care păstrează bine întipărită amintirea vremurilor de demult. Mulțumită rolului pe care îl avea, fortificația a contribuit la identificarea timpurie a cotropitorilor, sprijinind Cetatea.
Turnul Negru și-a demonstrat pentru ultima oară utilitatea în anul 1756, când persoanele din cordonul sanitar s-au adăpostit aici pe timpul epidemiei de ciumă. Astăzi, puteți vizita în interiorul Turnului Negru o expoziție pavilionară a Muzeului Județean de Istorie Brașov, ce cuprinde artefacte ale meșteșugarilor din perioada medievală a Brașovului.
Locație
Turnul Negru din Brașov este situat pe o potecă de pădure, localizată chiar la jumătatea distanței dintre aleea După Ziduri și Promenada Warthe.
Vizitare
Turnul Negru din Brașov poate fi vizitat în fiecare zi de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Tarife stabilite
Pentru vizitarea Turnului Negru din Brașov se percep următoarele tarife:
· Bilete adulți – 7 lei;
· Bilete pensionari – 4 lei;
· Bilete studenți, elevi și preșcolari – 1,5 lei;
· Persoanele cu handicap beneficiază de intrare liberă.