Strategia de apărare folosită de orașul Brașov începând cu secolul al XV-lea a inclus, printre fortificațiile ridicate, și Bastionul Graft. Pe lângă faptul că avea un rol important în păstrarea legăturii dintre Turnul alb și oșteni, acesta a contribuit activ la apărarea împotriva cotropitorilor. Astăzi se numără printre obiectivele turistice vizitate de persoane din întreaga lume.
Istoric și prezentare
Ridicat între anii 1515 – 1521, Bastionul Graft a fost special conceput pentru a menține legătura între Turnul Alb și oștenii din cetate. Datorită structurii sale în formă de poartă, acesta se mai numește și Bastionul Poartă, fiind un renumit obiectiv turistic al orașului.
Întreținerea Bastionului Graft a fost asigurată din fondurile financiare ale breslei șelarilor. De aici veneau și banii pentru apărarea lui, extrem de importantă la acea vreme. Acest lucru se datora poziției sale strategice, regăsindu-se chiar la mijlocul laturii de nord-vest a cetății. Din acest motiv, posibilitățile de apărare ale zonei au fost cu mult îmbunătățite.
Începând cu secolul al XVI-lea, zidul cetății din partea de nord-vest beneficiază de un zid exterior care îl dublează. În decursul întregului proiect arhitectural, au fost incluse și apele care plecau din Șchei și se revărsau într-un canal, aflat la poalele zidului.
Din punct de vedere strategic, Bastionul Graft reprezenta o punte peste un canal. Acesta dispunea de o grosime de până la 4 metri la bază, fiind în același timp structurat pe două etaje, alături de un pod. Etajele aveau goluri de tragere, precum și guri de păcură care pot fi admirate inclusiv astăzi. Pentru a ajunge la Turnul Alb, se folosea un pod care urca panta până la el. De aici, apărătorii foloseau o scară pe care o coborau pentru a se putea face intrarea în turn.
Curiozități
Bastionul Graft nu a făcut excepție de la momente și evenimente mai puțin plăcute care, ulterior, au rămas marcante în istoria lui. Printre acestea, se numără:
· 24 august 1809 – din pricina unei ploi torențiale, zidul exterior a fost slăbit. Pentru a menține ridicat nivelul de apărare, au fost ridicate, în anul 1822, trei arcade de sprijin peste pârâu;
· secolul XX – a avut loc străpungerea zidului, ca urmare la necesitatea asigurării celei de-a doua ieșiri a fostului cinematograf Corso, actualmente Royal;
· secolul XX – a fost ridicată o casă de locuit pentru Friederich Czell, în urma căruia au fost distruse două arcade.
Ulterior renovărilor din 2005, în Bastionul Graft a fost amenajată o secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov. Aici, puteți găsi elemente referitoare la meșteșugarii din Brașov, considerați și apărători ai cetății. Exista, de asemenea, și un magazin plin de produse meșteșugărești.
Expoziția este situată la etajul al doilea și găzduiește un număr de arme, armuri și muniții care au fost folosite în procesul de apărare a cetății. În plus, există și documente și fotografii aferente clădirilor medievale ale Brașovului.
Vizitare
Bastionul Graft din Brașov este situat pe Aleea După Ziduri și poate fi vizitat de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Tarife stabilite
Pentru vizitarea Bastionului Graft, se percep următoarele taxe:
· Bilet adulți – 7 lei;
· Bilet pensionari – 4 lei;
· Bilet studenți, elevi și preșcolari – 1,5 lei;
· Persoanele cu handicap beneficiază de intrare gratuită.