Despre Brașov

Despre orașul Brașov

Localizare

Municipiul Brașov află în centrul țării, la 161 km de București și la 274 km față de Cluj-Napoca. Este situat la o altitudine medie de 624 m în Depresiunea Brașovului.

Datorită așezării sale în centrul țării, aici s-au întâlnit mereu drumurile ce au legat teritoriile istorice românești. Brașovul a fost și rămâne o punte de legătură și de circulație a valorilor materiale și spirituale și o zonă de simbioză între cultura românească și cea a naționalităților conlocuitoare.

Poziția geografică favorabilă, dar și obiectivele sale naturale și culturale exercită o mare capacitate de atracție atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini.

În apropierea sa se găsesc localitățile Predeal, Bușteni, Sinaia, Făgăraș sau Sighișoara care sunt de asemenea obiective importante ce merită vizitate.

Căile de acces în oraș sunt nenumărate. Brașovul este un nod feroviar important dar și o importantă intersecție de drumuri. Din păcate orașul nu dispune de un aeroport dar este ușor accesibil din Sibiu sau București. În viitor se preconizează construcția unui aeroport dar și al unei autostrăzi de mare viteză care va trece pe la marginea sa.

Geografie

Orașul Brașov este situat la o altitudinea medie de 625 m și este așezat în depresiunea Bârsei, în curbura Carpaților, la poalele masivelor Piatra Mare și Postăvarul, străjuit din trei părți de dealurile Tâmpa, Straja (Warthe) și Dealul Cetății. Suprafața sa este de 74 km pătrați.

Prin orașul Brașov trec râurile Șcheiu (numit și râul Graft), Valea Tei, Valea Răcădău, Valea Plopilor cu Valea Scurtă, Valea Florilor, Gorganu, Râul Timiș și Canalul Timiș.

Floră și faună

Flora orașului nu diferă de cea a județului. Animalele sălbatice sunt rare și trăiesc retrase în pădurile din împrejurimi. Turiștii care se aventurează sunt avertizați că pot întâlni urși, lupi sau vulpi. Muntele Tâmpa este declarat rezervație naturală unde se por găsi și câteva specii de plante rare. Spre exemplu, pe versantul sudic există mici suprafețe cu vegetație de stepă.

Climă

Clima în județul Brașov este una temperat-continentală. Temperaturile în timpul verii se află în intervalul 22 – 27 de grade iar iarna ajung să se situeze între -18 și -2 grade Celsius. În Poiana Brașov, iarna, temperaturile de -15 grade (la sonare ) fac stațiune să fie una perfectă pentru sporturile de iarnă. Numărul zilelor de vară este de aproximativ 50 pe an, cel al zilelor de iarnă este de aproximativ 90 pe an, iar durata medie anuală a stratului de zăpadă este de 71 zile.

Populație

De-a lungul timpului, odată cu dezvoltarea economică a orașului și extinderea acestuia, a crescut și populația sa. În prezent populație este în jur la 289.646 locuitori situându-se pe locul al-6-lea în țară. 

Istoric

Brașovul a fost atestat documentar prima dată în anul 1235, sub numele latin Corona sau în germană Kronstadt, ce însemnă „Orașul Coroana”, fiind cel mai important oraș din Transilvania în timpul Evului Mediu și o fortăreață economică în secolele XIV-XVI. A fost fondat de Cavalerii Teutoni pe un vechi sit dacic și ales de sași ca una dintre cele șapte cetăți fortificate din Transilvania, Brașovul emană și acum o ambianță medievală distinctă. 

Obiective turistice

Sunt multe obiective turistice pe care merita să le descoperi printre care Piața Sfatului, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Cetatea Brașovului, Strada Sforii, Biserica Neagră, Sinagoga Neologă, Palatul Justiției, Poarta Ecaterina, Muntele Tâmpa, Parc Aventura Brasov sau Complex Paradisul Acvatic.Vezi mai multe detalii aici.