Aceasta “poarta” a fost construită cu un scop bine definit de la început, acela de a facilita accesul scheienilor în Brașov, la mijlocul distantei dintre “Bastionul Țesătorilor” și “Fierarilor” exact în locul în care a mai existat înainte o poarta care a fost distrusă în anul 1526. Lungimea acestui monument este impresionantă pentru acea perioadă, el întinzându-se de la actualul Corp S al Universității “ Transilvania” pana dincolo de actuala “Poarta Schei”. Fiind situată la capătul străzii Caterinei - care la rândul ei a preluat numele de la mănăstirea de călugărițe ce fusese acolo - poarta a primit denumirea de „Ecaterina”. După care în anul 1559 a fost ridicat și turnul porții care se vede și astăzi. De formă pătrată, pe trei nivele, construcția are în partea superioară patru turnulețe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă. Bolta turnului e pictată în stilul Renașterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o prețioasă bijuterie artistică. Au fost găsite de asemenea niște documente care spun ca pentru cele 8 guri de tragere au fost aduse tunuri din Praga. Din păcate Turnul Porții este foarte degradat din cauza incendiilor și cutremurelor din anii 1689 – 1738. În anul 1827 poarta cu excepția turnului au fost dărâmate deoarece nu mai împlineau cerințele negustorilor români și a fost construită ulterior actuala “Poarta Schei”.
Cu timpul turnul porții a fost renovat iar în el au loc acum periodic expoziții de artă și istorie. Pentru cei care vin în Brașov merită să viziteze acest monument, mai ales ca în zona sunt foarte multe hoteluri unde se pot caza pentru a putea vizita toate împrejurimile. Aceasta monument este foarte încărcat cu istorie, merita să fie văzut de oricine trece prin Brașov.
Nu sunt prea multe lucruri de spus despre acest monument, mai bine lăsăm imaginile să vorbească, așa ca faceți-i o vizita deoarece merita pe deplin.