Principalele obiective turistice din centrul orașului Brașov

Orașul Brașov este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Cunoscut drept orașul de la poalele Muntelui Tâmpa și având o arhitectură cu influențe săsești, el oferă mereu, indiferent de sezon, o mulțime de oportunități de relaxare și distracție. În continuare poți afla care sunt principalele atracții turistice situate în centrul orașului.

Piața Sfatului

Pentru cei care ajung să viziteze Brașovul, Piața Sfatului este punctul 0. Multe dintre obiectivele turistice ale orașului se află în apropierea acestui loc.

Încă din Evul Mediu, aici era locul în care se organizau târguri atât pentru negustorii sași și maghiari, cât și pentru cei veniți din România. În piață a existat și Stâlpul infamiei, unde au fost judecate vrăjitoare și unde se aplicau public pedepse corporale vinovaților de diferite fapte.

Cea mai impunătoare clădire din piață este Casa Sfatului, aflată în centrul pieței de la construirea sa din anul 1420. Primăria de odinioară găzduiește astăzi Muzeul de istorie. De jur împrejur, clădirile impunătoare cu influențe arhitecturale germanice, păzesc astăzi locul și îi dau o culoare autentică.

Mai recent, piața a devenit cunoscută și pentru Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, care avea loc aproape în fiecare an.

Biserica Neagră

Biserica Neagră este unul dintre simbolurile orașului Brașov. Impozantul monument a fost construit între secolele XIV – XV, după un proiect în stil gotic. Planul prevedea inițial 2 turnuri, dar a fost realizat doar unul, cu o înălțime de 65 m. Biserica are o lungime de 89 m și o lărgime de 23 m, fiind cel mai mare edificiu religios din Europa de Est.

Clădirea a fost parțial distrusă într-un incendiu în anul 1689, când au fost distruse acoperișul și mobilierul din interior. O bună perioadă de timp, biserica a rămas în stadiu de ruină, cu acoperișul și zidurile înnegrite de fum, fapt care a dat denumirea de astăzi a lăcașului – „Biserica Neagră”. Ulterior, noile planuri de refacere a edificiului au transformat interiorul lăcașului într-unul cu aspect mai apropiat de baroc.

Biserica se mândrește cu cea mai mare și unică orgă mecanică funcțională Buchholz din sud-estul Europei, având 3993 de tuburi și 76 de registre, care oferă momente de neuitat ascultătorilor.

În interior, vizitatorul poate descoperi nenumărate obiecte de artă: cristelnița (1472), pictura murală a Sf. Maria (1476), stranele din secolele XVIII-XIX care atestă activitatea intensă a breslelor brașovene, altarul neogotic (1866), alături de multe alte piese din aur și pietre funerare ale personalităților brașovene. În partea din spate a bisericii se află două expoziții deschise permanent, care povestesc despre istoria Bisericii Negre și despre viața reformatorului Johannes Honterus.

Programul de vizitare se împarte în 2 semestre:

Semestrul de vară

  • Marți până Sâmbătă - 10:00 - 19:00
  • Duminică și Luni - 12:00 - 19:00

Semestrul de iarnă (1 ianuarie – 5 aprilie, 5 octombrie - aprilie 2021)

  • Marți până Sâmbătă - 10:00 - 16:00
  • Duminică - 12:00 - 16:00
  • Luni - închis

Costul de vizitare este de 12 lei pentru adulți, 8 lei pentru studenți (în baza carnetului de student) și 5 lei pentru elevi (până la 18 ani, în baza carnetului de note)

Strada Sforii

Strada Sforii a ajuns în ultimii ani să fie unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Brașov. Străduța îngustă între străzile Cerbului și Poarta Șchei are o vechime de câteva secole. La început a fost un simplu coridor prin care treceau pompierii. Acum este locul de întâlnire a îndrăgostiților și una din cele mai înguste străduțe ale Europei.

Cu o lungime de 80 de metri și lățime ce variază între 111 și 135 cm Strada Sforii este o atracție căutată de toți turiștii care vizitează orașul.

Muzeul Județean de Istorie

Muzeul Județean de Istorie este principala instituție muzeală din județul Brașov. Misiunea acestuia este de a descoperi, identifica, proteja, cerceta și valorifica patrimoniul cuprins în colecțiile sale de bunuri culturale, de a aduce prestigiu, mândrie și înțelegere, de a învăța și educa, și, nu în ultimă instanță, de a obține obișnuința brașoveanului de a vizita muzeele sale și dorința turistului de a reveni în Brașov.

Activitatea Muzeului de Istorie Brașov se desfășoară în mai multe clădiri, majoritatea dintre ele fiind de asemenea monumente istorice:

  • Casa Sfatului din Piața Sfatului nr. 30, în care funcționează expoziția permanentă „Brașov – Istorie, Cultură, Civilizație”.
  • Bastionul Țesătorilor din str. George Coșbuc nr. 9, în care funcționează expoziția permanentă „Cetatea Brașovului și fortificațiile din Țara Bârsei”.
  • Bastionul Graft situat pe Aleea După Ziduri, în care sunt organizate expoziții temporare, rezidențe artistice și concerte.
  • Clădirea „Olimpia", str. George Coșbuc nr. 2, în care funcționează expoziția permanentă „OLIMPIA – Muzeul sportului și turismului montan”, iar la etaj au mereu loc expoziții temporare.

Programul de vizitare este de Marți până Duminică între orele 10:00-18:00.

Tarifele de vizitare sunt 7 lei pentru adulți, 1,5 lei pentru preșcolari, elevi, studenți, 4 lei pentru pensionari, iar persoanele cu deficiențe beneficiază de gratuitate.

Poarta Ecaterinei

Poarta Ecaterinei este situată în partea vestică a vechii cetăți medievale și este unicul vestigiu din oraș care și-a păstrat înfățișarea originală. Această poartă a fost construită 1559 pe fundația fostei porți de lemn numită „Poarta Sfântului Duh” de către șcheieni, pentru a putea intra în cetate.

Clădirea porții are o formă pătrată cu patru turnulețe la fiecare colț și era prevăzută cu un pod mobil cu lanțuri pentru asigurarea trecerii peste șanțul cu apă. În interior, existau galerii din lemn destinate apărării cetății. Între anii 1971-1973 a fost restaurată la aspectul ei actual. Deasupra intrării se vede stema orașului, iar lângă poartă o parte din vechiul zid al orașului.

Acum, Turnul restaurat al porții găzduiește diverse expoziții de grafică, pictură, fotografie sau alte expoziții tematice, păstrând astfel spiritul viu al edificiului. Artiștii locali sau străini, dar și turiștii sunt interesați de acest loc. În fața porții există un mic parc unde oricine se poate bucura de arhitectura inedită a acestui obiectiv.

Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele pe care vă îndemnăm să le vizitați în orașul Brașov, iar pentru cei aflați în căutarea unei cazări, vă recomandăm să accesați CazareBrasov.ro pentru a descoperi cele mai apropiate unități de cazare de principalele puncte de interes din oraș.